Osnovna je svrha svake meditacije što bolje upoznati Isusa i našega Boga. Meditacija je najjače sredstvo da sve više uđemo u tajne Isusova života. Vrlo je korisno meditativno čitanje Svetoga pisma, osobito Evanđelja. Morali bismo evanđelja čitati po različitim ključevima, tj. pročitati ih redom prateći Isusove razne kreposti, npr. prepoznavati u najrazličitijim događajima njegovu nepokolebljivu poslušnost Ocu, zatim pod vidikom njegove ljubavi prema grešnicima, pa pod vidom njegova bogata čuvstvenog života: kako je znao biti radostan kad su mu donosili djecu, kako je plakao nad smrću prijatelja i nevjernošću Jeruzalema, kako je bio umoran, a znao se i razljutiti zbog bezočnosti trgovaca u hramu, i tako redom. Tako ćemo korak po korak sve bolje upoznati Isusa. Mnogi problemi duhovna života proizlaze otuda što premalo poznajemo Isusa iz evanđelja. A ne može se voljeti ono što se ne poznaje – to je poruka i suvremene, tzv. kognitivne psihologije.

Za molitveno razmišljanje evanđelja indijski isusovac Anthony de Mello predlaže malu vježbu pod nazivom “evanđeoske izreke”. Za tu vježbu bit će korisno napraviti spisak Isusovih izreka, poziva, pitanja i zapovijedi što ih je uputio ljudima, kako čitamo u Evanđelju, npr. Dođi, slijedi me… Dođite i vidite… Pasi moje jaganjce… Izvezi na pučinu… Učinit ću vas ribarima ljudi… Ili pitanja: Što bi kažete, tko sam ja?… Voliš li me?… Vjeruješ li da to mogu učiniti?… Što želiš da ti učinim?… Želiš li ozdraviti?…

Za ovaj put odaberimo Isusovo pitanje: “Voliš li me?” Sad zamislite da pred sobom gledate uskrslog Gospodina kako vam upućuje to pitanje: “Voliš li me?” Nemojte odmah odgovoriti na taj poziv, odnosno pitanje. Zamislite kako vam Isus uvijek ponovno upućuje te riječi.

Pustite da one odzvanjaju u čitavu vašem biću. Nastavite neko vrijeme slušati te riječi. Pustite da vas izazivaju, da vas razbude, da vas prisile na odgovor, sve dok ne možete više odoljeti tome pozivu. Tada recite Gospodinu ono što vam diktira srce.

Pobožno i često čitanje Svetoga pisma, osobito Novog zavjeta, unosi veliko bogatstvo u našu molitvu i općenito u naš život. Vi ćete postupno otkriti on odlomke i izreke po kojima Gospodin upravo vama, i to na poseban način, šalje poruke. A u časovima kušnje i potrebe, radosti ili sreće, Gospodin će vam ponovno uputiti te riječi i njima označiti svoju prisutnost. A vaše će srce gorjeti kao srce učenika na putu za Emaus, kad su slušali kako im Gospodin tumači Pisma.

Mihály Szentmártoni SJ, iz knjige “Psihologija duhovnog života
Fotografija: CHIRAG K

Prethodni članakSvjedočanstvo u čast sv. Ignaciju
Sljedeći članakUsudi se!