Za samo nekoliko mjeseci naš život i naš životni stil prošli su kroz radikalne promjene koje bi se prije činile nezamislivim. Kako se postavljaju sve veća ograničenja za naše slobodno kretanje, čudimo se koliko su te mjere bile lako provesti i koliko smo im se lako prilagodili.

U stanju smo prihvatiti ove upade u naš privatni prostor i našu slobodu zbog nečega što prepoznajemo kao višu vrijednost. Ovo je globalna kriza koja se može riješiti samo globalnim odgovorom, koja zahtijeva žrtve od svih nas i od koje niko, ma koliko bogat ili moćan, nije zaštićen. Naravno, razlike između bogatih i siromašnih ljudi te između bogatih i siromašnih zemalja, sada postaju očitije nego ikad.

U isto vrijeme, postoje i ugodna iznenađenja: otkrivamo koliko smo prilagodljivi, koliko smo kreativni u mukama koje su nas zadesile. Ponovno otkrivamo jednostavna životna zadovoljstva, shvaćamo da ono što je važno nije samo ono što radimo, već i duh s kojim to činimo. Brinem se za druge, čak i za one koje ne poznajem, ponekad su mi čak oni važniji i od mene samoga. Uhvatim se da više razmišljam o tome što je uistinu trajna vrijednost u životu, podsjetim se da su odnosi dragocjeniji od onoga što posjedujem.

Otkrivam radost i duboko zadovoljstvo davanja sebe za druge, prihvaćanja ograničenja za dobro drugih. Naši vođe su također otkrili da se mogu pozvati ne samo na naše sebične interese, već i na naše vrijednosti.

Čini se da ne kontroliramo svaki aspekt našeg postojanja, kao što ponekad mislimo, a sama tehnologija ne može riješiti naše najdublje probleme.

Svi se pitamo u kojoj mjeri će nas pandemija koronavirusa iznutra promijeniti. Jednom kad se kriza završi, hoćemo li se vratiti na ono što smo bili prije nekoliko mjeseci ili ćemo otkriti da smo postali bolje, velikodušnije osobe? Hoće li nam ova situacija pomoći u našem ekološkom obraćenju?

Postoji toliko poveznica između Covida-19 i ekološke krize. Trenutna kriza s koronom pokazala je građanima i vođama da smo sposobni za mnogo više nego što smo prije mislili, ako smo dobro motivirani i informirani. Strah nikada ne može biti naša konačna motivacija, ali sada znamo da smo sposobni podnijeti velike žrtve za opće dobro, da znanost nije svemoćna i da je naš način života mnogo krhkiji nego što mi volimo misliti, bez obzira koliko smo bogati.

DJELUJ… Razmisli o nekom malom ograničenju kojeg se možeš držati za dobro drugih, i sjeti se držati ga se čak i nakon što ova pandemija prođe.

POGLEDAJ… Današnji video – “Pismo Covida-19 – Poruka ljudima”

Paul Pace SJ

Fotografija: Adam Nieścioruk

Prethodni članakDobre navike i egzamen
Sljedeći članakIspit savjesti kao molitva