Svi smo vidjeli, zadnjih tjedana, strašne patnje koje podnose migranti i njihove obitelji, osobito u nedavnoj tragediji pokraj Lampeduse. U zadnjih dvadeset godina više tisuća ljudi poginulo je pokušavajući doći do Europe. Papa Franjo posjetio je Lampeduzu i izrazio svoje suosjećanje, ljutnju i tugu nad očajnim patnjama migranata. Mi, isusovački provincijali i viši poglavari Europe, Srednjeg Istoka i Afrike-Madagaskara, predstavljamo više do 6.000 isusovaca na naša dva kontinenta. Pridružujemo se Papi u njegovoj zabrinutosti i brizi za migrante koji se izlažu golemom riziku u potrazi za boljim životom bježeći od situacija koje ugrožavaju život u njihovim zemljama. Ovu izjavu dajemo jer vjerujemo da se nalazimo u urgentnom vremenu za naše društvo koje je suočeno s ovim teškim moralnim pitanjem.

Spasiti živote – osnovni moralni imperativ

Razlozi za priljev migranata i izbjeglica su složeni. Među najznačajnijima su: ratovi, progonstva, gospodarska nestabilnost, prirodne katastrofe i propale države koje ne mogu skrbiti za svoje stanovništvo. Koji god razlozi bili, tragedija u Lampedusi pokazuje nam da smo svi pozvani na temeljnu ljudsku dužnost da spašavamo živote. Ne možemo izbjeći taj moralni imperativ.

Zaustavite dostavu oružja u Afriku

Europa mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za svjetski val migranata. Mnoge europske države ili njihove korporacije snabdijevaju Afriku oružjem, često prikriveno. To snabdijevanje oružjem potpiruje sukobe koji zauzvrat potiču valove migranata. Naš je svijet tako međusobno povezan da ne možemo postaviti granice našoj zabrinutosti na Mediteranu.

Dublinska uredba

Mnoge europske države prihvaćaju tražitelje azila. Ali “Dublinska uredba” koji određuje da zemlja u koju oni najprije stupe ima odgovornost za procjenu njihova zahtjeva za azilom ne pomaže u jednakoj raspodjeli migrantskog priljeva. Sve europske države morale bi se uzajamno pomagati u solidarnosti u rješavanju ovog pitanja i morale bi preuzeti zajedničku odgovornost prema pitanjima azila i migracija.

Zaustavite pritvaranje onih koji traže azil; poboljšajte uvjete za migrante u pritvorima (detenciji)

  • Protivimo se pritvaranju onih koji traže azil. Dostupne su neke alternative pritvaranju; neke vlade su ih već primjenjivale i pokazale su se učinkovitima.
  • Djeci, bilo migranata bilo tražitelja azila, morala bi se osigurati bolja zaštita. Pored toga, mora im se zajamčiti njihovo pravo na kvalitetnu izobrazbu.
  • Uvjeti u pritvorima za migrante često su ispod ljudske razine. Premda smo svjesni da su pojedine vlade i njihovi sustavi socijalne skrbi prilično iscrpljeni, osnovni humanitarni uvjeti i skrb za njihove duhovne potrebe su moralno obvezujući.

Ne upuštati se u ekstremne političke govore

Zabrinuti smo zbog načina na koji veliki dio političara raznih uvjerenja dopušta da na njih utječu političari krajnje desnice. Kako borba za glasove i uspjeh na izborima postaju intenzivniji, pojačava se opasnost da politički govori postanu taocima ekstremnih oblika populizma. Pozivamo političare da ne dopuste takvim ekstremistima da daju ton političkim raspravama. Europa je u 20. stoljeću pokazala svu tragediju onoga što se dogodi kad se ekstremnim skupinama dozvoli da postavljaju dnevni red i preuzmu kontrolu. Potičemo sve one u pojedinim državama iz kojih dolaze migranti da porade na miru i pravdi u svojim vlastitim državama kako bi svi njihovi državljani mogli pronaći sigurnost i miran dom za svoje obitelji.

Poduprite one koji pomažu da se stvari poboljšaju

Pohvaljujemo hrabre napore brojnih biskupskih konferencija, crkvenih skupina i nevladinih udruga u Europi koje su djelatno pomaganje izbjeglicama i migrantima te njihovo zagovaranje postavili kao svoj važan prioritet. Kao isusovci, osobito zahvaljujemo Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS – Jesuit Refugee Service), SJM-u (Servicio Jesuita a Migrantes) u Španjolskoj i drugim isusovačkim organizacijama, za sav trud koji su uložili na tom polju s velikim zalaganjem i profesionalnošću. Družba Isusova u Europi i Srednjem Istoku i Africi-Madagaskaru obnavlja svoju zauzetost u službi onih koji su na rubovima i onih najsiromašnijih od siromaha u našim državama te preporučamo migrante u molitve naših vjernika i na brigu i skrb svim ljudima dobre volje.

Izjava isusovačkih provincijala Europe, Srednjeg Istoka i Afrike-Madagaskara
Rim, 25. listopada 2013.

Fotografija: The New York Public Library

Prethodni članakOpće apostolske preferencije Družbe Isusove
Sljedeći članakTko je sveti Ignacije Lojolski?