Dobrodošao/la u egzamen o novcu!

Ovo je prilika da Gospodinu povjeriš svoj teret kroz meditativnu molitvu zamišljanja i promišljanja na temu novca i financija.

Kako ti Bog govori o novcu? Uspijevaš li čuti Božji glas kada se radi o novcu? 

Nadamo se da ćeš otkriti dubinu Božje brige o tebi kada se radi o ovom izazovnom aspektu života.

Nadamo se da ćete spoznati kako duboko Bog o vama brine kada se radi o ovom izazovnom aspektu života. Naučiti pametno koristiti novac važan je dio života. Novac inače potiče osjećaje koji upravljaju našim mislima, riječima i postupcima. Ova je molitva osmišljena da vam pomogne prepoznati te osjećaje i dopustiti Bogu da Vam pokaže kako razborito koristiti novac.

Nađite mirno mjesto za molitvu gdje ćete se moći opustiti i samo disati. Ako možete, zatvorite oči. Pažljivo slušajte zvukove oko sebe i pokušajte ih doživjeti.

Zamislite da u desnoj ruci držite zlatnik. Osjetite njegovu težinu i primijetite koliko je vrijedan. Zatim se prisjetite trenutka kada ste se osjećali u skladu s prirodom, povezani s drugim ljudima ili licem u lice s Bogom. To može biti prekrasan zalazak sunca, susret sa starim prijateljem ili trenutak molitve. Zamislite da taj trenutak držite u lijevoj ruci. Važite, što Vam je dragocjenije, novčić ili taj trenutak? Dovoljno je primijetiti razliku i zahvaliti. 

Zamolite za blago svjetlo kako biste mogli vidjeti što Bog čini u vašem životu.

Sada u mislima ponovo proživite sliku iz lijeve ruke, baš kao da gledate film.

Neka Vam Bog pokaže pravu vrijednost novca. Prisjetite se vremena kada ste trošili novac ili plaćali nešto na kredit i vremena kada ste se suzdržavali. Prisjetite se svih iskustava i susreta koje ste dobili kao besplatan dar. Pažljivo odvagnite vrijednost novca koji ste potrošili u odnosu na te trenutke.

U kojim situacijama osjećate zahvalnost za korištenje novca, zahvaljujte Bogu. U kojima žalite, ispričajte se Bogu…

Što uočavate? Želite li trošiti više? Ili želite trošiti manje? Što Vas od toga vodi do realnijeg osjećaja vrijednosti i samopoštovanja?

Sada kada ste ponovno pogledali tu situaciju, zamišljajući je u svom umu, neka ti osjećaji zahvalnosti i tuge utonu dublje. Razgovarajte s Bogom o svom korištenju novca, na isti način na koji razgovarate s nekim od svojih prijatelja.

I na kraju, što je ono što trebate tražiti od Boga kako biste sutra koristili novac s mudrošću i razboritošću? Sada zamolite Boga za to.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i u vijeke vjekova. Amen.

Preuzeto s: Pray-as-you-go
S engleskog preveo i prilagodio D.N.
Fotografija: micheile henderson

Prethodni članakPrvih mjesec dana u Aremu
Sljedeći članakPostani dio tima Centra Ignacije – Projekt menadžer/ica