Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta! A sve je od Boga koji nas sa sobom pomiri po Kristu i povjeri nam službu pomirenja. Jer Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio ne ubrajajući im opačina njihovih i polažući u nas riječ pomirenja. Kristovi smo dakle poslanici; Bog vas po nama nagovara. Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!  Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu. (2 Kor 5, 17-21)

Obraćenje može biti jedna od onih nezgodnih riječi koje često koristimo, a da ne odvojimo vrijeme da shvatimo što zapravo znače. Susrećemo ju vrlo često, posebno tijekom korizme, jer je to središnji dio Isusove poruke koju nalazimo u evanđeljima.

Obraćenje instiktivno povezujemo s promjenom našeg ponašanja. To je najočitije i najjednostavnije značenje, koje uključuje promjenu onih navika i stavova koji nisu u redu, koji su plod sebičnosti ili nepromišljenosti. Ozbiljno shvaćanje ekološkog obraćenja značilo bi promjenu u ponašanju: biti manje rastrošan, više koristiti javni prijevoz, smanjiti upotrebu plastike. 

No, ubrzo shvatimo da ove promjene nisu uvijek lagane i zahtijevaju određenu žrtvu, tako da se moraju temeljiti na poprilično čvrstim razlozima. Zašto bih trebao mijenjati ono što sam radio cijeli život? Zašto bih se odrekao malog ili velikog luksuza koji si mogu priuštiti, zašto bih se koristio skupljim ili manje učinkovitim načinima?  

Dakle, obraćenje ne znači samo promjenu ponašanja već i načina na koji razumijemo stvari: u ovom slučaju to je način na koji razumijemo svoj odnos sa svijetom i njegovim resursima. Svima nam je poznata dvojba o tome je li globalno zagrijavanje rezultat ljudske aktivnosti ili ne, događaju li se klimatske promjene zaista zbog onoga što radimo ili je to samo promjena koja je unutar normalnih ciklusa. Moj stav o tome ima stvarne implikacije na moje ponašanje i na moju spremnost da živim na određeni način koji je stroži i manje rasipnički.

Postoje i drugi važni aspekti ove druge razine ekološkog obraćenja. Papina enciklika naziva prirodni svijet našim zajedničkim domom i što više rastemo u shvaćanju da smo dio njega, a ne njegovi vlasnici, to postaje prirodnije da se ponašamo u skladu s tim. 

Ipak, svi znamo da nas same ideje neće promijeniti: potrebna nam je dublja razina, odnosno motivacija. Što mi daje volju i energiju za promjenom? Ova treća, najdublja razina je duhovna razina. Ta se motivacija za nas kršćane nalazi u vjeri u Boga, našega milosrdnog Stvoritelja, i u njegovoj volji punoj ljubavi prema nama i ostatku prirodnog svijeta. 

Istinsko obraćenje uključuje moja djela, moje ideje, te obraćenje moga srca.

DJELUJ… Danas vas pozivamo da razmotrite kako smanjiti upotrebu automobila i zamijeniti ga pješačenjem ili korištenjem ekološki prihvatljivijeg prijevoznog sredstva, te kako svjesno smanjiti količinu plastike za jednokratnu upotrebu i ponovno upotrijebiti ono što možete.

RAZMATRAJ…. Današnji video je uznemirujući, ali znanstveni pogled na naš planet, naš zajednički dom i projekcije za njegovu budućnost.

Preuzeto s: jesuitreflections.com,
s engleskog prevela i prilagodila J.J.
fotografija: John Cameron

Prethodni članakDevet važnih DA i NE o razlučivanju koje morate znati
Sljedeći članakPrimjena 5 osjetila u kontemplaciji evanđelja