Smjernice za osobno vrijeme za molitvu uz prizor iz evanđelja.

  • Pripremit ću se za ovo vrijeme molitve. Najprije ću izabrati evanđeosku scenu koju ću kontemplirati. Molit ću Boga da se mogu cijelim bićem usmjeriti prema Njemu za vrijeme ove molitve. 
  • Prisjetit ću se priče koju razmatram: ova priča je proživljena prije 2000 godina, ali mi ima nešto poručiti i danas.
  • Promotrit ću mjesto radnje, prizor ove scene iz evanđelja kako bih usmjerio/la pažnju i time bolje razumio/la sve što mi govori o Bogu, Kristu, apostolima. 
  • Zamolit ću za duhovnu milost: za prisno upoznavanje Gospodina koji je za mene postao čovjekom, da ga mogu ljubiti i slijediti.
  • Zatim, primjeni pet osjetila mašte na izabrani prizor iz evanđelja na ovaj način:

Prva točka: Očima mašte promotri osobe. Meditiraj i kontempliraj detaljno sve u vezi njih i izvuci sve što možeš iz onoga što vidiš. Moje oči se zaustavljaju na detaljima, počevši od nejasnih pa sve do preciznih. Kroz vanjske elemente, ulazim u unutarnju spoznaju o Isusu i drugim osobama u prizoru. 

Druga točka: Ušima slušaj što govore ili što bi mogli reći. Promišljajući u sebi, otvarajući se  svemu što čuješ.Slušati zahtjeva puno više pažnje nego jednostavno čuti. To znači naćuliti uši za riječi do točke u kojoj dopuštamo da nas njihove riječi zadive i potresu. 

Treća točka: Osjetima mirisa i okusa, osjećam i kušam bezgraničnu slatkoću božanskoga, duše i njezinih vrlina i svega ostalog što pripada osobi koju razmatramo. Promišljajući u sebi, primit ću nešto od toga za sebe.Ovo je potpuno suprotno od toga kad kažemo: “Ne mogu ovo podnijeti!” ili “Gadi mi se!”. Razmatrajući Isusa, Boga koji je postao čovjekom, osjećam i kušam njegovu dobrotu, slatkoću… i potrudit ću se više ljubiti njega i druge.

Četvrta točka: Osjetom dodira, dodirni: primjerice, zagrli ili poljubi mjesta po kojima osobe prolaze i zaustavljaju se, uvijek pokušavajući primiti nešto iz toga. Vjera se izražava gestom koja me obvezuje, otkrivajući tako stvarnost evanđeoskog otajstva kojeg razmatram. 

Peta točka: Maštom ću posegnuti za onima koji su vidjeli ovo svjedočanstvo prije mene. Pogledat ću osobe koje su razmatrale ovo svjedočanstvo prije mene i dopustit ću da me, kroz ovaj oblik molitve, dotakne vjera čiji su svjedoci. Gledat ću vjernike, nebrojeno njih, koji su vidjeli ovo djelo i primili ga kao put ka upoznavanju Boga. Gledat ću i sve one koji pripadaju drugim crkvama ili drugim kulturama, a koji su razmatrali ovo djelo. Na taj način obuhvatit ću cijelo čovječanstvo. 

Dijeljenje u grupi: Završit ću razmišljajući o tome što imam za reći dok se obraćam različitim osobama, s obzirom na to što sam otkrio/la kroz osjetila i s obzirom na unutarnje spoznanje o Kristu koje sam stekao/la kroz njih. 

Točke za razgovor u malim grupama, počevši od iskustva koje je svatko proživio:

  • Je li mi bilo lako moliti na ovaj način?
  • Što mi je pomoglo?
  • Što me uznemirilo?
  • Koje od 5 osjetila mi je najviše pomoglo da uđem u prizor i u prisno poznavanje Krista i drugih osoba?

prevela: A. H.
fotografija: Anthony Tori

Prethodni članakŠto je ekološko obraćenje?
Sljedeći članakNa što nas poziva Načelo i temelj