Postoji nešto duboko ignacijansko u pronalaženju Boga u glazbi. Duhovni pristup svetog Ignacija uglavnom zaobilazi koncepte i ideje koje su nam usađene u glavu i nastoji izravno dotaknuti srce. To čini i glazba. Glazba je doslovno više od riječi.
Postoji scena u filmu Misija koja prikazuje o čemu govorim. Isusovac, lik donekle utemeljen na misionaru i mučeniku svetom Roku Gonzalezu, dolazi u džunglu kako bi uspostavio kontakt s domorocima koji su ubili drugog svećenika. Sjedne i na svojoj oboi zasvira nevjerojatno lijepu melodiju. Dolaze južnoamerički Indijanci – naoružani, neprijateljski raspoloženi, sumnjičavi – ali glazba donosi čudo pomirenja. Prizor pogledajte ovdje.

Nije mi poznato da se u Ignacijevim spisima spominje glazba, ali vjerujem da je Ignacije, čovjek kulture koji je živio u Parizu i Rimu, čuo dobru glazbu i cijenio je. Koju vrstu glazbe? Možda nešto poput ovog ljupke koralne izvedbe Ivana 14,15-17, Thomasa Tallisa, koji je bio Ignacijev suvremenik.

Danas postoji puno više glazbe nego što je bilo u Ignacijevo vrijeme. Evo nekoliko pjesama koje su me ganule, dirnule u srce i inače pokazale nešto o Bogu. Nekoliko ovih pjesama su molitve. Iz Irske nam dolazi Van Morrisonova lirska pjesma Have I Told You Lately that I Love You i rock himna U2 Yahweh. Poslušajte i iskrenu pjesmu Palm of Your Hand Alison Krauss.

Nema sladunjave samilosti u pjesmama After the Storm grupe Mumford and Sons i Every Grain of Sand Boba Dylana, koju ovdje izvodi Emmylou Harris. Slike u glazbenom spotu za pjesmu That’s Why I Pray Biga i Richa su nezaboravne. One of Us Joan Osborne je rock-pop razmišljanje o pitanju “Što bi značilo da Isus postane jedan od nas?” Evo isječka iz onoga što ja nazivam Pjesma razlučivanja – Lead Me, Guide Me, Elvisa Presleyja.

Završit ću ovo s Ah, Tutti Contenti, završetkom Mozartove opere Figarov pir, koja spaja opraštanje, ljubav i slavlje u jednu nezaboravnu melodiju.

Korišteno s dopuštenjem. Autorska prava: Jim Manney
Prvi put objavljeno na IgnatianSpirituality.com, Finding God in Music
Prevela s engleskog: S. V.
Fotografija: Stefany Andrade

Prethodni članakPronađi tragove Njegove ljubavi
Sljedeći članakKontemplativci u akciji