Oni koji me dobro poznaju, znaju da volim Disney; posebno tematske parkove jer sam prije nekoliko godina radio u Walt Disney Worldu. Malo tko se ne bi složio s tvrdnjom da su snovi i mašta dva Disneyeva kamena temeljca: ostvarivanje snova, zamišljanje novih zadivljujućih situacija, izmamljivanje osmijeha. To sve počiva na duhu snivanja fantastičnih ideja Walta Disneya. Ništa nije bilo preveliko za maštu Walta Disneya i doista Disneyevi vizionari i dalje “nagađaju o plavom nebu”, što znači da je nebo granica – ako možete sanjati, možete to i učiniti.

Pa kakve veze snovi i mašta imaju s duhovnim životom? Sjećam se da sam se tijekom razlučivanja mog životnog poziva neprestano pitao “Kakva je Božja volja za moj život?”, ali onda je moj duhovnik predložio da umjesto toga pitam “Koji su moji snovi?”. Isprva je bilo teško s tim pitanjem ući u duhovne vježbe koje su se odvijale preko vikenda, jer nisam imao nakanu takvo pitanje uključiti u moju osobnu molitvu. Ali na kraju sam shvatio koji su moji snovi i kako me Bog poziva da ih slijedim. 

Snovi

Poticaji u našemu srcu, odnosno čežnje zauzimaju važno mjesto u ignacijevskoj duhovnosti. Na čežnje možemo gledati kao na snove. Ali ne snove o velikim kućama na plaži ili slavi. Snovi o kojima govori Ignacije su dublji od toga. Duboko u našem srcu su čežnje koje nas u konačnici vode prema Bogu, koje odgovaraju na pitanja poput: Kakav ću život živjeti? Koje je zvanje najbolje za mene?

Kad sanjate o svojoj budućnosti, što vidite?

Povorka koju priređuje Walt Disney World pod nazivom “Proslavi ostvarenje svoga sna” jedna je od meni najdražih parada. Tekst Disneyeve paradne pjesme kaže: “Pogledaj u svoje srce i pronađi san koji te tamo čeka. Vidiš li ga? Kad zatvoriš oči. To je čarolija sna u tebi.” Pogledajte to u kontekstu razlučivanja: Nećete znati koji su vaši snovi ako ne zavirite unutra gdje prebiva Božji glas. Bog koristi tvoje želje i snove da te vodi. U idealnom slučaju tvoji snovi se poklapaju s Božjim snovima za tebe. A što se tiče razlučivanja, naš je život trajno razlučivanje. Duhovni voditelji nekad govore o „pozivu unutar poziva“. Paradna pjesma kaže: „Proslavi ostvarenje svoga sna, a drugi te tek čeka…“ Kad pronađemo jedan poziv, ubrzo otkrivamo da postoji drugi, još jedan san u snu, koji nas uvijek poziva da idemo dublje dok postajemo ono za što smo stvoreni. 

Mašta

Drugi Disneyev kamen temeljac je mašta. Filmovi i tematski parkovi temelje se na priči koja započinje u mašti kreatora. Ako umanjimo jako veliku sliku, možemo vidjeti da cijeli svijet, sve što je stvoreno, potječe iz Božje mašte. I mi možemo pomoći u pisanju priče, uz nadu da je to u skladu s onim što Bog ima na umu, iako često odstupamo od Božjeg plana i izabiremo pisanje priče koju Bog nikada nije zamišljao, niti joj se nadao. Pa kako da znamo da je nešto dio Božje priče? Možemo započeti sa Svetim pismom. Biblija je ispunjena pričama koje ne samo da možemo čitati, već i u koje se možemo smjestiti. 

Walt Disney je zamišljao svoj tematski park poput filmskog seta, mjesta na kojem možete doslovno zakoračiti u filmove i gledati ih kako oživljavaju pred vašim očima. Ukoliko prošetate Main Streetom, nalazit ćete se na prijelazu 20. stoljeća. Uđite u Tomorrowland i prebacit ćete se u budućnost. Likovi oko vas će oživjeti, pa čak i komunicirati s vama. Postajete dio akcije. Walt nije doživljavao priče kao riječi na papiru ili ravne kadrove u filmu, već kao nešto što može biti obogaćeno kroz našu vlastitu maštu te osobno dotaknuti naš život.

Ignacijevska duhovnost na isti način pristupa pričama u Bibliji. Uz pomoć mašte možemo se smjestiti u čamac s Isusom i njegovim prijateljima na olujnom moru. Ili za stol na Posljednjoj večeri, slušajući razgovor koji se odvijao, čak i sudjelovati u njemu. Ignacije kaže da ako damo našoj mašti slobodu, ne forsirajući je pisanjem scenarija, Bog ju može koristiti da nam nešto pokaže. Sjećam se živopisne scene s Marijom i Martom u mojoj osobnoj molitvi. Bio sam jedan od njihovih prijatelja dok smo čekali da Isus dođe i uskrisi od mrtvih brata Lazara. Razgovarali smo o Lazarovom životu i koliko nam je nedostajao. Ali onda je naišao naš prijatelj Isus došao i vratio ga u život. Trebali ste vidjeti suze i zagrljaje dok smo se nas četvero radovali.

Snovi i mašta važni su dijelovi duhovnog života, vode nas i povezuju s Bogom. Važno je prepoznati da Bog također ima maštu i snove o svijetu. Mi svoju ulogu igramo kao glumci i pisci. Ali nismo sami. Ponekad naši bližnji, koji su isto pisci, mogu povesti priču u neočekivanom smjeru. Naše se priče neprestano pišu uz pomoć Boga i naših bližnjih. Ne možemo osigurati savršene završetke ili crte zapleta, ali obraćajući pažnju na priču i koristeći se alatima svojih snova i mašte, možemo dati sve od sebe da svoj život vodimo u smjeru koji Bog želi. To možemo slaviti.

Andy Otto

 Preuzeto s godinallthings.com,
s engleskog prevela J.J.
fotografija: JR Korpa

Prethodni članakLaici apostoli po uzoru na svetog Ignacija
Sljedeći članakEgo: drugo ime za zao duh