1. Molit ću da cijelim svojim bićem budem otvoren/a za Božju milost
2. Zamislit ću da se ovaj tekst obraća meni, i zabilježit ću svoj odgovor na njega

MILOST: Da razvijemo osjećaj za moć koja je pravedna i služi dobru

Kakav čovjek je potreban danas Crkvi i svijetu? Čovjek koji je “čovjek za druge”. Tako bih ga ja ukratko opisao. Čovjek za druge. Ipak, zar ovo ne proturječi samoj prirodi čovjeka? Nije li čovjek “biće za sebe”? Obdaren inteligencijom koja mu priskrbljuje moć, nije li sklon kontrolirati svijet, stavljati sebe kao centar svega? Nije li ovo čovjekov poziv, njegova baština?

Da, čovjek obdaren savješću, inteligencijom i sposobnostima doista je centar. Ali centar pozvan da izađe iz sebe, da se daruje drugima iz ljubavi – ljubavi, koja je njegova potpuna i sveobuhvatna dimenzija, koja daje smisao svim drugim njegovim dimenzijama. Samo onaj tko ljubi u potpunosti se ostvaruje kao čovjek. Izolirajući sebe od drugih, čovjek ne postaje više osoba, on postaje manje.

Čovjek koji živi samo za sebe ne propušta samo priskrbiti za druge. Ono što čini je gore. Sklon je gomilati na isključiv način sve više i više znanja, sve više i više moći, sve više i više bogatstva: neizbježno uskraćujući tako slabijima od sebe njima pripadajući dio resursa koje im je dao Bog.

Pedro Arrupe – Ljudi za druge

A on mi reče: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak.

2 Kor 12,9-10

Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime.

Iv 15,15-16

PITANJA ZA RAZMATRANJE

  • Kako se ja odnosim prema moći?
  • Jesam li ikada zloupotrijebio/la svoju moć?
  • Kako sam se osjećao/la u tom trenutku, a kako nakon što je prošlo neko vrijeme? 

Tekst prevela: A. H.

Prethodni članakOsvrt na molitvu
Sljedeći članakSv. Ignacije i njegove čežnje