Postoji jedan stari plakat za promociju isusovačkih zvanja koji je imao sliku isusovca s nosom u knjizi dok zubima krokodila pili komad drva. Na njemu je pisalo: „Kontemplativci u akciji“. Ovo je karikaturno shvaćanje kontemplacije u akciji, gdje je tvoj intelekt potpuno uronjen u nešto dok obavljaš konkretne i osnovne svakodnevne poslove. Biti kontemplativac u akciji je više od toga i svakako nije samo za intelektualce.

U Evanđeljima čujemo kako su se Isus i njegovi učenici svako toliko povlačili na molitvu. Čini se da im uz poslanje nije ostalo puno vremena za to, ali da nisu svako toliko stali, mogli su postati bezumni u svom djelovanju. Ovo je prvi korak kako bi se postalo kontemplativac u akciji: zaustaviti se.

Zaustavljanje nam daje priliku pauzirati i prepoznati što smo činili, bilo u poslu ili osobnom životu. To ne samo da daje potreban odmor, nego također pomaže u prijelazu na sljedeći korak: refleksiju.

Uto se apostoli skupe oko Isusa i obavijeste ga o svemu što su činili i naučavali“ (Mk 6,30). Isus i apostoli su međusobno dijelili sve što su činili, molili i razmišljali te su preispitivali svoje osjećaje i iskustva. Radeći osvrt na naša svakodnevna iskustva, ali i ona značajnija, pomaže nam uroniti u njihovo dublje značenje. Ovo se može činiti pomoću molitve egzamena ili se može činiti u skupini s namjerom dijeljenja iskustva vjere. Što si naučio/la iz svojih iskustava? Što ti Bog možda putem njih poručuje?

Zatim su se učenici ponovno vratili radu, kao što moramo i mi. Ovdje je ključno dopustiti da vrijeme osvrtanja i molitve upućuje na to kako pristupaš radu kada mu se vratiš. Možda ćeš otkriti da ti je potrebno više vremena za odmor ili da se više trebaš usredotočiti na određen odnos. Ili ćeš možda otkriti da te aktivnost kojom si se bavio/la prestala ispunjavati. Ili ćeš možda otkriti čežnju da uneseš novi život u svoj posao.

Kontemplacija nam omogućuje da obnovimo i svjesno proživljavamo život (posao, igru, odnose) tako da sve što radimo ne postane bezumno djelovanje nego da proslavlja Boga. Tada se ciklus ponavlja. Tvoja te aktivnost ponovno vraća u vrijeme zaustavljanja, odmora, refleksije te se vraćaš određenoj aktivnosti s više žara i smisla. Biti kontemplativac u akciji znači da tvoj aktivni život hrani tvoj kontemplativni život i da tvoj kontemplativni život informira tvoj aktivni život. To je značenje kontemplacije u akciji. Taj krug nikad ne završava.


Korišteno s dozvolom.
Austorska prava Andy Otto.
Prvi put objavljeno na www.ignatianspirituality.com
Prevela: M.P. 
Fotografija: Marc-Olivier Jodoin

Prethodni članakPronalaziti Boga u glazbi
Sljedeći članakPotreba zaustavljanja