Sveti Ignacije je dobro znao naše ljudske sklonosti. Bio je zaljubljenik u svijet i lako je padao u požudu i taštinu. Sile koje su ga privlačile tim stvarima nazivao je “zlim duhom”. Može nam se dogoditi da se držimo onoga što nam je udobno i poznato, no ovaj nas autopilot može dovesti u nevolju. Tijekom vremena Ignacije je proučavao kako bi ga zao duh navodio u grijeh ili u neuredan život. U svom dnevniku zapisao je načine na koje se mogao boriti protiv stvari koje su ga odvlačile od Boga i dobrog i zdravog života. Jedna od njegovih metoda zove se agere contra, što znači djelovati protiv. 

Može se koristiti i za više od izbjegavanja grijeha. U ovom tekstu su objašnjeni razni načini kako koristiti metodu agere contra

U molitvi

Dio duhovnog života čini dezolacija ili suhoća. To su periodi kada osjećamo tamu ili prazninu, udaljenost od Boga, nedostatak vjere ili nade i osjećaje nemira i očaja. Ako smo gorljivi molitelji, možemo uočiti određenu suhoću u našoj molitvi ili nedostatak motivacije za molitvu. U Duhovnim vježbama Ignacije traži od vježbenika da provede puni sat u molitvi. Ako iskusimo utjehu u molitvi može biti lako sjediti cijeli sat, ali kada osjećamo suhoću i dezolaciju u molitvi možemo osjetiti iskušenje da skratimo vrijeme. 

“Isto tako valja imati na umu: kao što je za vrijeme utjehe vrlo lako cio sat ostati u razmatranju, tako ga je opet u vrijeme suhoće vrlo mučno ispuniti. Treba, stoga, da egzercitant uvijek ustraje u molitvi i nešto više od sata ako hoće da se bori protiv suhoće te da nadvlada napast. Tako će se priučiti ne samo da se opre protivniku nego da ga i obori.” 

DUHOVNE VJEŽBE 13

U grešnim prigodama

Ovo se ne odnosi samo na molitvu. Agere contra je duhovna praksa za sve vrste situacija. Ako se uhvatim da lako osuđujem nekoga, mogu “djelovati protiv” načina na koji bi inače reagirao/la, pokušavajući ostaviti osobi mogućnost opravdanja. Ako me određeni film ili televizijski program navodi da razmišljam o nečem što je potencijalno grešno, mogu djelovati protiv sklonosti da ga gledam. Djelovanje protiv grešnih sklonosti može pomoći zadržati me u redu i na putu osobnog napretka. 

U osobnoj volji 

Korištenje agere contra može biti prošireno daleko dalje od molitve ili borbe protiv grijeha. Ići protiv sklonosti može mi dati osobnu snagu i snagu volje. U svom najdražem restoranu mogu imati sklonost da naručim chili burger i pomfrit sa sirom. I tako je primamljivo! Ali primijetim salatu koja dobro izgleda. Zvuči dobro, ali čovječe, taj burger i pomfrit kao da me zovu. Ali uvijek to naručujem. Tu upada agere contra… Znam da nisam jeo/la povrće već neko vrijeme. Pa, iako salata možda nije tako ukusna kao burger i pomfrit, biram salatu ne samo zbog čimbenika zdravlja nego i kao vježbu svoje snage volje. I zašto iz toga ne bi proizašla i duhovna snaga? Zašto mi agere contra ne bi mogao pomoći usredotočiti se na darove koje mi je Bog dao? Ovo se lako može dovesti u vezu s količinom hrane koju jedem ili s grickalicama ili s time hoću li naručiti desert. 

Samo zato

Ponekad agere contra može značiti jednostavno birati drugačiji put. Biram ne izabrati najbrži put kući s posla tako da imam malo vremena za sebe (možda i za Boga). Biram odustati od sklonosti da planiram zajedničku večer i prepuštam svom partneru da odluči ovaj put. Umjesto da putujem negdje u inozemstvo ovog ljeta, biram domaću destinaciju. Biram čaj umjesto kave. Ne radi se o praktičnosti ili prilici za grijeh. Stvar je u činjenju nečeg drugačijeg zato što kada djelujem protiv svoje “normale” postoji šansa da ću naučiti nešto novo, o Bogu, o odnosima, o sebi. 

Zapamti, ovdje se radi o tome da se ide protiv onog što bismo inače napravili. Prepoznajemo da ponekad naše ljudske sklonosti mogu biti nesavršene i da smo također bića navike. Navika može biti dobra stvar, ali ne ako nas sprječava u tome da rastemo kao osobe voljene od Boga. Ignacije nas upozorava protiv “neurednog” života. Držati red ne znači djelovati kao robot i nikad ne skretati s rasporeda ili plana. Imati uredan život znači da možeš pustiti određene navezanosti ili nezdrave veze, da se možeš prilagoditi novoj situaciji, i da možeš maknuti blokade koje te sprječavaju da više izrasteš u istinskog sebe. Agere contra jedan je od načina koji nam pomaže izvući se iz sigurnog puta kojim smo uvijek išli.  

Andy Otto

Preuzeto s godinallthings.com
Prevela i prilagodila: J.Š.
Fotografija: Davide Ragusa

Prethodni članakMeditacija: Gibonni – Ozdravi mi ti
Sljedeći članakZašto Bog ne riješi sve naše probleme?