Sa svom dostupnom tehnologijom uistinu smo u stanju živjeti u gotovo neprekinutom virtualnom kontaktu s bilo kim i bilo gdje. I zapravo se nikad ni od koga ne moramo opraštati. Možemo zauvijek “visiti” na e-mailu. Pitam se što bi sv. Ignacije rekao o takvom načinu života.

Mislim da bi najprije rekao da prvo trebamo osvijestiti što je najbolje u našem prijateljstvu. Ovdje i sada. Ne znam što budućnost nosi bilo kome od nas pa mi dozvoli da ti, ovdje i sada, zahvalim na onome što predstavljaš u mom životu. Imenuj to. Slavi to. Barem nakratko uroni u to. 

Osim toga, mislim da bi – što se tiče kontakta – rekao da možemo koristiti tehnologiju koliko god želimo, sve dok nam ona pomaže da živimo u skladu s Božjom voljom, ali i da je se klonimo u slučaju da nas udaljava od nje.

Ako zbog neprestanog virtualnog kontakta sa mnom nisi sad prisutan u svakodnevnom životu svoje okoline, i ne daješ im priliku da ga prožive s tobom – a znam da to želiš – onda trebaš biti potpuno njihov u sljedećem razdoblju svog života. Tamo te Bog treba. To je ono što i ja želim za tebe.

Ne trebamo neprestano biti online, bilo da provjeravamo mailove, Facebook ili razmjenjujemo poruke. Mi smo Jedno s Kristom. A ako tako živimo nećemo nikad izgubiti kontakt.

Lisa Kelly

Lisa Kelly je žena, majka i suradnica; živi u Omahi, u državi Nebraska (SAD). Pomaže raznim organizacijama da uvrste duhovnost u svoje planove i sustave. Ona i njezin suprug Tom su 2005. godine prošli Duhovne vježbe u svakodnevnom životu, neposredno prije nego što su otišli na dvije godine u Dominikansku Republiku sa svoje troje male djece da bi iskazali podršku Isusovačkoj latinoameričkoj službi za sigurnost (Jesuit Institute for Latin American Concern (ILAC)). Prije toga su dulje vrijeme živjeli u Salvadoru i Boliviji.

Koristi se uz dopuštenje. Autorska prava: Lisa Kelly.
Prvi put objavljeno na IgnatianSpirituality.com, What Would Ignatius Think About Social Media?
Prevela s engleskog i prilagodila Ž.B.
Fotografija: Austin Distel

Prethodni članakNe čekajte da vas duhovi probude. Advent je stigao!
Sljedeći članakManreza metoda: Molitva s čežnjom