Eko duhovnost

Budući da su sva bića međusobno povezana, svako se mora njegovati s divljenjem i poštovanjem, jer svi smo mi kao stvorena bića ovisni jedni o drugima.” (Laudato sí 42)

Odgovarajući na poziv pape Franje na ekološko obraćenje u enciklici “Laudato sí“, želimo krenuti na intelektualni i duhovni put kako bismo tražili i pronašli održiviji način života. To ćemo se truditi učiniti integralnim pristupom – spajanjem glave, srca i ruku. Pokušat ćemo analizirati trenutne ekološke izazove, otkriti mudrost kršćanske teološke i molitvene tradicije na temu stvorene prirode, tražiti načine kako napraviti stvarnu promjenu u našim životima i društvima.

Tradicija sv. Ignacija u ekološkoj perspektivi zahtijeva kritičku svijest o okolišu u našem svakodnevnom životu. Ona nas vodi od osjećaja majčinskog upravljanja Zemljom prema još dubljoj povezanosti s obzirom na poredak stvaranja. Uključeni smo u odnos s utjelovljenim Bogom, pa se stoga moramo vidjeti kao srodnici sa svim stvorenim, biološki i duhovno.

Kad se velike teme kršćanske teologije, poput zavjeta i utjelovljenja, dovedu u naše suvremeno razumijevanje ekologije s kritičkim stavom, ali koji uvažava ljepotu i dubinu obje discipline, one podižu našu ekološku viziju s pukog materijalizma na viziju pomirenja, ponovnog stvaranja i, u konačnici, uskrsnuća.” Joseph Carver SJ

Broj sudionika je ograničen. Rok prijava je do popunjenja slobodnih mjesta.

Tvoj financijski doprinos za ovaj program: više informacija na www.ignacije.hr/doprinos-solidarnost.

Animatori: 
Ana Marković, animatorica ekoloških radionica
Tvrtko Barun SJ

Prijave su preko sljedećeg upitnika: https://forms.gle/pxBCXFycVcpxKcic8
Dodatna pitanja i informacije: manreza@ignacije.hr.

Fotografija: Alexander Klarmann

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

01. - 03. srp 2022.

Time

18:30 - 17:00

Mjesto održavanja

Franjevački samostan Košljun
Košljun 1, 51521 Punat
Website
http://www.kosljun.hr/duhovni-centar

Animator

Tvrtko Barun SJ

Drugi animatori

Ana Marković
Centar Ignacije

Next Event

QR Code