Postoji scena u Ratovima zvijezda: Povratak Jedija koja uredno sažima ključnu temu cijele serije Ratova zvijezda.

Nalazimo se na planeti Dagobah i Yoda je upravo postao jedno sa silom. Luke Skywalker je razumljivo zaprepašten i nesiguran i pita se kako nastaviti na putu Jedija. Ulazi Obi-Wan Kenobi, odnosno njegov duh u Sili.

“Yoda će uvijek biti s tobom,” kaže on, dok izlazi iz močvare.

Luke se okrene starom Jediju, ljut na svog nekadašnjeg mentora. Obi-Wan je propustio spomenuti obiteljsku povezanost koju Luke dijeli sa svojim neprijateljem: Jedi koji je postao Sith Lord: Anakin Skywalker, koji je sada Darth Vader, Lukov je otac.

Obi-Wan odbacuje Lukovu ljutnju. Jasno je da je Kenobi odustao od svog prijatelja prije puno godina, nije ga mogao spasiti od Tamne Strane.

“Još uvijek ima dobra u njemu,” Luke inzistira.

“On je sad više stroj nego čovjek”, Kenobi odgovara. “Izopačen i zao.”

“Ne mogu ubiti vlastitog oca.”

I to je to, tematski takt koji je toliko svojstven Ratovima Zvijezda: tvrdoglavo se držati nade za otkupljenjem. Nitko nije previše propao.

Naravno, Lukove riječi su te koje predstavljaju tu nadu. Ali u Kenobijevom odgovoru vidimo duhovne uloge: Više stroj nego čovjek. Izopačen i zao.

U Prvom tjednu Duhovnih vježbi sv. Ignacije nas poziva da otvoreno pogledamo grijeh i njegove utjecaje na naše živote i naš svijet. Poanta ovoga nije buditi grižnju savjesti nego u nama probuditi razumijevanje zla od kojega nas Bog žudi spasiti. Ako grijeh i našu uključenost u njega ne sagledamo iskreno i pošteno, nikad nećemo moći postići duhovnu slobodu koju Bog za nas želi.

I zbog toga mislim da je Kenobijev odgovor toliko koristan. Ne trebamo razumjeti tehničke specifikacije odijela Darth Vadera da razumijemo što Kenobi misli: čovjek koji je nekoć bio Anakin Skywalker je sada toliko uvučen u mašineriju Tamne strane da je više alat zla nego ljudsko biće sasvim živo i slobodno koristiti svoju savjest.

Prepoznajemo li mašineriju koja nas drži u grijehu? Mašineriju koja održava strukture nepravde, nasilja i opresije? Vidimo li jasno te navike koje održavamo, naizgled bez razmišljanja? I jesmo li sposobni vidjeti kakav utjecaj te naopake sklonosti imaju, ne samo na nas samo nego i na našu zajednicu i naš svijet?

Kenobi ne žali Vadera zbog njegovih pomoćnih udova i činjenice da ovisi o tehnologiji kako bi disao. On žali to što je njegov stari prijatelj postao toliko uvučen u poduhvat zla da više ne vidi izlaz iz toga. Više ne može zamisliti drugi put za sebe.

Ali Luke se ne slaže.

Luke ne vjeruje samo u to da postoji dobro u njegovom ocu, već vjeruje i u put kojim će ga to dobro dovesti do novog života. Ali to sve ovisi o tome da Vader prepozna zle sustave i impulse u kojima je zapleten.

To bi trebala biti i naša molitva, osobito na početku Duhovnih vježbi. Bog želi da gledamo uloge jasno – i da djelujemo za veće dobro.

Obi-Wan Kenobi je možda mislio da je Darth Vader previše propao, ali zaključak Povratka Jedija je pokazao da je bio u krivu.

Pitanje je, kako želiš da završi tvoja priča?

Preuzeto sa: www.IgnatianSpirituality.com
S engleskog prevela i prilagodila M.P.
Fotografija:

Prethodni članakKrivnja
Sljedeći članakElementi razlučivanja: Želja