Osobno razlučivanje je tema o kojoj se naširoko razlaže u svijetu ignacijevske duhovnosti. Ipak, sada se osvrćemo na zajedničko razlučivanje – razlučivanje u vezi s drugom osobom. Koncept kojim se moj suprug Chris i ja služimo prilikom razlučivanja nije toliko različit od onog koji predlažemo i u osobnom razlučivanju. Najveća razlika je u tome da su ovdje uključeni glasovi i iskustva dvoje ljudi, a postoji i širi kontekst braka i obiteljskog života u kojem donosimo razne odluke. Kada razlučujemo zajedno, izbor ne čini samo ono na što Bog poziva jednu osobu, već ono na što smo pozvani kao par ili kao obitelj.

Ovdje su navedena četiri koraka koje koristimo suprug i ja i nadam se da će i drugima biti koristna.

 1. Molimo kako bismo stekli razumijevanje o odluci koja je ispred nas

Razlučivanje uvijek počinje s time da primimo jasnoću oko izbora koji je pred nama i kako bismo pozvali Boga da bude dio tog procesa. Ponekad ovo nazivam pasivnim razlučivanjem jer smo u ovom koraku u stanju razmatranja. Možda osjećamo da se približavamo odluci koju treba donijeti, ali još nismo 100% sigurni koji je konkretan izbor. U ovoj fazi oboje si uzmemo vremena za razgovor s Bogom u tišini. Također razmatramo i počinjemo razgovor i dijeljenje vlastitih molitvenih iskustava. 

Pitamo se:

 • Koji je izbor pred nama?
 • Što primjećujemo?
 • Zašto se osjećamo pozvani razlučivati?
 • Koje su mogućnosti koje možemo razmotriti?

Moj muž i ja nastavljamo moliti i raspravljati dok ne primimo jasnoću o izboru koji nam slijedi. Kad nam postane jasno o čemu zapravo razlučujemo nastavljamo sa sljedećim korakom.

 1. Prikupljamo važne informacije

Tijekom ove faze razlučivanja počinjemo prikupljati podatke. To uključuje informacije o tome kako se osjećamo u odnosu na određene odluke dok molimo i koji pokreti Duha djeluju u nama (utjeha i suhoća). To također uključuje razmatranje raznih pojedinosti odluke. Kao par važemo pluseve i minuse, financije, utjecaj na naš brak i utjecaj na našu djecu.

Dok prikupljamo informacije nastavljamo moliti skupa i to donosimo u naš dijalog i u našu osobnu molitvu s Bogom. 

Ignacije nam je dao puno prijedloga o tome kako moliti za svoje odluke, a koje su podobne i za razlučivanje u dvoje:

 • Napraviti popis za i protiv.
 • Možemo se pitati što bi savjetovali drugom paru u istoj situaciji.
 • Možemo se, unutar molitve ili rasprave, ponašati kao da smo donijeli odluku i primijetiti vlastite unutarnje pokrete dok razmišljamo i molimo s time.
 • Možemo se pitati kakvim bi izborom bili zadovoljni na našoj smrtnom postelji.
 1. Donosimo odluku

Kada odluka postane jasna onda se u molitvi opredijelimo i nastavimo ju donositi Bogu kako bi tražili potvrdu svog izbora. Također ju nastavljamo raspravljati jedan s drugim. Ponekad možemo podijeliti svoju odluku s prijateljem ili članom obitelji u kojeg imamo povjerenja da vidimo osjećaju li da je naše razlučivanje u skladu s našim vrijednostima i prioritetima.

Dok naginjemo k opredjeljenju svog izbora primijetit ćemo pojavljuju li se  situacije i prilike i potiču li nas da nastavimo djelovati u skladu s našim izborom ili se pojavljuju prepreke i “zatvorena vrata”. Također ćemo primijetiti da rastemo u vjeri, nadi i ljubavi. 

Ponekad se možda nećemo osjećati ugodno s odlukom. Tada možemo uzeti više vremena za molitvu, razlučivanje i rasprave. Cilj u zajedničkom razlučivanju je da smo oboje u miru s odlukom. Odluka može značiti da se jedno od nas više žrtvuje od drugoga po pitanju vremena, posvećenosti ili da se mora odreći nečega. Ako čekamo da oboje budemo u miru i skladu s odlukom onda se žrtve mogu donijeti iz duha slobode i povjerenja i lakše ih se može uključiti u život.

 1. Djelujemo

Konačno, kada i moj muž i ja osjećamo potvrdu odluke u molitvi onda krećemo u akciju. Kad se unesemo u odluku provjeravamo plodove. Osjećamo li i dalje utjehu? Primjećujemo li rast vjere, nade i ljubavi? Postoji li išta o odluci što se treba promijeniti i kako? Kako odluka utječe na naš brak i našu obitelj?

Dok živimo svoju odluku nastavljamo tražiti Božju jasnoću i vodstvo kroz molitvu.

Chris i ja nastavljamo učiti da naš poziv na zajedničko razlučivanje i dalje traje i uključuje razlučivanje kako velikih tako i malih odluka. Baš kao kad razlučujemo individualno proces nam pomaže rasti u našem odnosu s Bogom i također u našem odnosu jedno s drugim.

Preuzeto s: www.ignatianspirituality.com
S engleskog prevela: M.P.
Fotografija: Henry Lai

Prethodni članakElementi razlučivanja: Želja
Sljedeći članakDeset zapovijedi je više od samo “Ne čini…”