Reality show Duhovnih vježbi koji je bio hit u svjetovnom kontekstu.

Peter je od glave do pete bio prekriven tetovažama. To nije bio uobičajen izgled jednog vjeroučitelja. U jako ranoj dobi je postao član bande, a onda je prije nekoliko godina gledao nizozemsku reality TV emisiju u kojoj sam sudjelovao. Ta je emisija preokrenula Peterov život. Iako je tada bio u svojim kasnim tridesetima, vratio se u srednju školu, jer ju je bilo potrebno završiti kako bi mogao studirati… teologiju.

U toj emisiji ništa nije bilo normalno. To je bio religiozni, odnosno konkretnije, ignacijanski reality TV program. Nakon dubokog preispitivanja, 2013. godine smo ja, dvojica drugih isusovaca i dvije žene koje su iskusne duhovne pratiteljice preuzeli izazov provođenja Duhovnih vježbi u samostanu i to javno poznatim ljudima iz Nizozemske i obližnjih zemalja. Sve se odvijalo u skladu s pravilima: vježbenici su bili u šutnji i izolaciji uz duhovno praćenje. Međutim, 30 osoba iz produkcije je također bilo prisutno, diskretno snimajući sve, uključujući susrete duhovne pratnje. Ishod je bila fascinantna serija u pet nastavaka: bilo je smiješno, dosta ljupko, ali iznad svega imalo je iznenađujuću duhovnu dubinu. Serija se prikazivala u udarnom terminu na državnoj televiziji, tjedan za tjednom. Svaki je put na tisuće ljudi sudjelovalo u ignacijanskoj obnovi koja se istovremeno nudila na digitalnoj platformi kanala.

Kroz sljedećih nekoliko godina s radošću sam slušao brojna svjedočanstva poput Peterovog. Utjecaj ovog programa je bio i još uvijek jest značajan. Pokrenuo ga je nizozemski evangelički televizijski kanal koji je htio upoznati svoje gledatelje s ignacijanskom biblijskom molitvom. Odabrao je neobičan format reality emisije jer je tako bilo moguće doseći publiku različitih kršćana, a osobito obožavatelje slavnih osoba koje su u njoj sudjelovali. Njihov rizik se isplatio. Tijekom mjeseci prikazivanja, mnoge su radio i TV postaje pokrivale program o kojem se također raspravljalo i u glavnim nizozemskim novinama i časopisima. Kako ovo objasniti?

Glavni razlog otkriva puno o duhu našeg vremena. Evangelički TV kanal je pokazao izvanrednu pastoralnu hrabrost kad je izolirao zvijezde iz svijeta showbiza, mode ili sporta tijekom sedam dana i noći provedenih u potpunoj tišini. I to za program čiji sadržaj je bio potpuna suprotnost njihovim uobičajenim životnim stilovima. Štoviše, kanal se usudio povjeriti jednu od svojih najznačajnijih emisija isusovcima, skupini s kojom protestanti u prethodnim stoljećima nisu uvijek imali najbolje odnose. To nešto govori. Drugi razlog je nedvojbena iznimna kvaliteta emisije. Iskustvo i svjedočanstva poznatih su bili upečatljivi iz jednostavnog razloga – što su, na svoje iznenađenje, imali iskustvo istinskog duhovnog putovanja. Konačno, ali nipošto manje bitno, program se pojavio u trenutku kada su nizozemski protestanti postajali sve gladniji za duhovnošću. Čini se da je ignacijanska duhovnost prilično dobro odgovorila na te potrebe. 

To je bilo prije deset godina. Za mene je to iskustvo osobna prekretnica u mom isusovačkom životu. Imao sam priliku vidjeti vrijednost kreativnosti i apostolske odvažnosti. U našoj promjenjivoj post-modernoj kulturi istovremeno je moguće i poželjno unositi inovacije i odvažiti se na dosad neistražene putove. Na moje iznenađenje, digitalni svijet i mediji su postali glavno područje mog djelovanja. Kad sagledam širu perspektivu, mislim da je ovo iskustvo također dovelo do promjene u apostolatu u našoj regiji. Digitalni apostolat je postao područje u kojem je naša malena grupa isusovaca najviše uključena. Pratitelji svih generacija rade zajedno s timom profesionalaca, a imamo i podršku desetaka volontera koji se redovito uključuju u našu ignacijansku obitelj. 

Upečatljivo je primijetiti koliko se snažna ekumenska interakcija razvila od ove prisutnosti u online svijetu. Ne skrivamo svoj katolički identitet. Međutim, prije svega više dopiremo do protestanata nego do katolika. Uostalom, internet ne poznaje granice. Predsjednik uprave našeg duhovnog centra u Amsterdamu je protestant, kao i mladi novinar koji radi za naš tim na puno radno vrijeme. Za oboje je iskustvo Duhovnih vježbi bio ključna prekretnica koja ih je potaknula na rad s nama. Naši timovi duhovnih pratitelja su jednako ekumenski. Neke od naših digitalnih obnova su vodili protestantski pastori. Bez poricanja naših razlika, ulažemo svjestan trud da sakupimo kršćane različitih denominacija. Dugo utabane predrasude popuštaju pred zbližavanjem kroz susret s Gospodinom, što omogućavaju Duhovne vježbe. I to se odnosi i na one koji su bili kršćani “oduvijek”, jednako kao i novim pridošlicama poput Petera. 

S dozvolom preuzeto s www.jesuits.com
S engleskog prevele i prilagodile M.P. i M.R.
Fotografija: Sam McGhee

Prethodni članakRazlučivanje u paru: Pretpostavljanje najboljih namjera
Sljedeći članakPrvih mjesec dana u Aremu