Kad sam bio dijete, kada bi mi netko rekao da trebam slušati Božji glas, nikako ga nisam mogao shvatiti. Koliko god sam se trudio nisam mogao čuti nijedan glas. Zašto su likovi u Bibliji čuli Božji glas, a ja nisam mogao? Kako sam zrelije ulazio u duhovni život, otkrio sam da se Božji glas očituje na mnogo različitih načina: kroz Bibliju, preko drugih ljudi, kroz moja iskustva, preko mojih osjećaja i preko mojih darova i talenata.

U 1. knjizi o Samuelu, 3. poglavlju, slušamo priču o Samuelu koji čuje glas kako ga zove u noći. Zamijenjuje ga s Elijevim pozivom te odlazi do Elija rekavši: “Evo me.” To se ponavlja još dva puta i na kraju Eli shvaća da je Bog taj koji zove Samuela. Sveto Pismo kaže da Samuel nije bio upoznat s Gospodinom. Prije tog događaja nije se molio i nije znao ništa o tome kako Bog komunicira. Eli savjetuje Samuela da sljedeći put kad čuje Božji glas treba odgovoriti: “Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.”

Samuelovo prvo iskustvo molitve jest slušanje.

Za većinu nas prvo iskustvo molitve jest izgovaranje riječi. Dok odrastamo govore nam da izgovaramo svoje molitve. Učimo određene molitve poput Gospodnje molitve ili nas se potiče da molimo Boga za ovo ili ono. Djecu se rijetko potiče da slušaju. Iako je Samuel bio dijete, poučen je da sluša Boga. Trebalo mi je jako dugo da naučim slušati Boga, ali pitam se bi li do toga došlo ranije da sam kao dijete bio naučen slušati u molitvi.

Rekao bih da je Prva zapovijed Ignacijeve molitve slušati.

Mi je zovemo kontemplacija. Uključuje slušanje naše stvarnosti kroz naša osjetila – to je osnova Egzamena. Kad zamislimo da se evanđeoski odlomak odvija u našim mislima, prije nego što započnemo interakciju promatramo što se događa. Promatramo Isusove postupke. Slušamo što Isus govori svojim učenicima. Čujemo razgovor. A onda, polako, primijetimo što se događa u nama. Tek kad čujemo i primimo od Boga možemo mu odgovoriti. A kad odgovorimo, moramo opet obratiti pažnju i slušati. Na kraju ovo slušanje i odgovaranje pa opet slušanje, postaje razgovor, kolokvij.

Molitveno slušanje događa se i u svakodnevici. Obratite pažnju na Boga kroz svoj dan. Postavite si pitanja poput ovih:

Gdje se Bog pojavio ovaj tjedan? Što sam naučio o sebi i Bogu kroz ovo iskustvo? Što mi je zapalilo srce? Koje su duboke želje u meni? Za čim čeznem? Kako se Bog osjeća kad me gleda? Što Bog želi za mene?

Jedan od najboljih načina za slušanje Boga je kroz ispit savjesti – Egzamen

Drugi način da naučite kako slušati je duhovno vodstvo. Duhovni pratitelj može vas pratiti u vašem putovanju s Bogom. Pratitelj ili pratiteljica može vam pomoći da primijetite načine na koje vam je Bog govorio ili djelovao u vašem životu. 

Andy Otto
Preuzeto sa stranice: godinallthings.com
Prijevod: L. F.
Fotografija: Johnatan Borba 

Na Facebook stranici www.fb.com/ignacije.hr možete svakodnevno moliti Egzamen uz pomoć animatora: svaku večer u 22:00 uživo.

Prethodni članakSnaga pustinje
Sljedeći članakDon Draper duhovni pratitelj