Osvrt jednog fotografa

Na Netflixu je dostupna dokumentarna serija u četiri nastavka inspirirana knjigom u izdanju isusovačke izdavačke kuće Loyola Press iz Chicaga (u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu izdan od strane izdavačke kuće Messenger Publications, Irska). Dokumentarac, „Stories of a Generation” je premijerno prikazan na Božić 25. prosinca 2021. godine. Messenger Publications je tim povodom napravio reizdanje knjige kako bi se poklopilo s plasiranjem Netflixovog dokumentarca.

U ovom videu Pat Coyle, ravnateljica ureda Irish Jesuit Communications, intervjuira Paula Audiu koji je snimio mnoge fotografije koje čine sastavni i bitan dio knjige, nagrađivanog djela „Sharing the Wisdom of Time”, na kojoj se temelji Netflixov dokumentarac. Knjigu je izdala izdavačka kuća Loyola Press 2018. godine kao odgovor na zahtjev pape Franje da se mudrost starijih ljudi podijeli kroz njihovo prepričavanje priča mlađim prijateljima i rođacima. 

Pat Coyle pratila je Paula po Irskoj dok je fotografirao tri irska suradnika knjige: Margaret Irwin West, umjetnicu; Des O´Grady SJ; i rodom iz Derryja, Margaret O´Reilly. Paul je bio duboko dirnut iskustvom susreta s ljudima poput njih u Irskoj te diljem Europe i SAD-a,

Razgovara s Patom o trajnom utjecaju koji je cijeli na njega ostavio, prisjeća se i priča o mudrosti starijih osoba koje je fotografirao i nekih izazova s kojima se suočavao u svom užurbanom rasporedu diljem svijeta. Također, rado se prisjetio svog susreta s Martinom Scorseseom, još jednim suradnikom na knjizi kada ju je Papa izdao u Rimu.

Papa Franjo je uvijek bio pobornik međugeneracijskog dijaloga. U knjizi, osobe starije životne dobi iz cijelog svijeta dijele svoje uvide o životu s mladima, u nadi da će osnažiti mlađe generacije da zakorače u svijet sutrašnjice s mudrošću i razumijevanjem. To je bila želja pape Franje dok je i sam u knjizi odgovarao na svaku od ispričanih priča. 

Netflixov dokumentarac prikazuje osamnaest starijih osoba s pet kontinenata. Snimili su ga talentirani mladi filmski umjetnici, mlađi od 30 godina, koji su radili pod vodstvom Simona Ercolanija iz produkcijske kuće Stand By Me. Dokumentarac također sadrži posebne komentare pape Franje. 

Preuzeto s: jesuit.ie  
S engleskog preveo D.V.
Fotografija: Glenn Carstens-Peters

Prethodni članakLjudski um – tračak božanskog?
Sljedeći članakSveti Petar Faber