Ovaj tekst napisala je Fiona Basile, autorica knjige “Shhh … God Is in the Silence“, započinjući svoju ignacijevsku molitvenu avanturu.

Dok prolazim kroz Prvi tjedan Duhovnih vježbi, prisjećam se tko sam u Božjim očima i koji je to moj temeljni identitet: ja sam ljubljena Božja kći, njegovo dragocjeno dijete. Strahovito sam i čudesno sačinjena! Bog uživa u meni i voli me. To je moje urođeno dostojanstvo. Ponavljam ove riječi iznova, kako bih upila njihovo značenje. Ispunjena sam strahopoštovanjem i čuđenjem, ponavljajući iznova i iznova: Bog me voli!

Razmatranje o ovim riječima predivno je iskustvo i podsjeća me na ljubav i radost koju osjećam kad god vidim svoje nećake. Dok se približavam njihovoj kući, ugledam na ulaznim vratima dječake i bez razmišljanja mi se ruke spontano šire. U zagrljaju ih zasipam nježnostima i kažem: “Volim vas!”

Jednako je tako s Bogom. Ali ne samo da me Bog voli, već me i poziva u dublju i dugotrajnu intimnost. Oksfordski rječnik definira intimnost (imenicu) kao “blisku prisnost ili prijateljstvo”, na primjer, “intimnost između muža i žene”. Sviđa mi se ova definicija. Želim biti bliže Bogu, razgovarati s njim kao s prijateljem.

Međutim, postoji još jedno značenje koje me se duboko dojmilo. Ovo je u jednoj propovijedi prije puno godina svećenik rekao, a duboko me se dojmilo:”Intimnost se može izreći i ovako: pogledaj me.” Izgovori to na glas. Intimnost: pogledaj me.

Ovaj tjedan kontemplirala sam duboko o tome da me Bog, nevjerojatni Stvoritelj svih stvari, poznaje i vidi, pravu mene, takvu kakva jesam – u svoj svojoj slavi i bijedi, svjetlosti i tami, one dijelove mene koji donose život i one koji ne donose. Bog poznaje moje srce i dušu, moje misli i želje. Nema skrivanja. Unatoč tome, on me voli.

To ne znači da nema u meni ničega za poboljšati i da se svakodnevno ne borim s iskušenjima i grijehom. No, to hoće reći, Bog me vidi, u čitavoj mojoj ljudskosti, i ono što vidi je samo po sebi dobro. I na tome zahvaljujem.

Baš dok me Bog grli, mogu stajati pred Njegovim pogledom punim ljubavi i raširenih ruku i reći: Evo me. Imamo puno posla, ali upravo s Tobom, sigurna u Tvoju ljubav, želim krenuti na ovo putovanje. Uhvati me za ruku i povedi me.

Koristi se uz dopuštenje. Autorska prava: Fiona Basile.
Prvi put objavljeno na IgnatianSpirituality.com, Into Me You See – Ignatian Spirituality
S engleskog prevela S.V.
Fotografija: Ben White

Prethodni članakIgnacije i siromaštvo, prvi dio
Sljedeći članakBilješke o duhovnoj pratnji