Znate li pravi razlog zašto možemo uistinu “pronaći Boga u svim stvarima”? Zato što je Bog već tamo, u potrazi za nama prije nego što smo uopće spoznali da mi njega tražimo. (DV 235-236) [1]

Znači li to da nas Bog može tražiti čak i kroz sekularne filmove i TV serije koje volimo gledati? Upravo tako. Ipak, naša sposobnost da nađemo Boga u tim filmovima ovisi o jednome: našem “načinu postupanja”.

Predstavljamo vam pet savjeta za razlučivanje Božjeg glasa u svakom i bilo kojem sekularnom filmu:

1. Napravite znak križa (pokretom ruke ili u sebi) prije gledanja filma

Kao katolici, svaki put kad se molimo, dišemo, jedemo, spavamo, igramo neki sport ili čak dok gledamo film, možemo to činiti “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Kada započinjemo na ovaj način, ne gledamo samo film u Božjoj prisutnosti, već ga gledamo kroz same Božje oči. To daje dubinu našem iskustvu gledanja filma. Pomaže nam da jasnije vidimo što je istinito, dobro i lijepo u filmu. 

Molimo za milost da gledamo (ili s višom namjerom “kontempliramo”) taj film kroz oči Trojstva. Ovo je slično Kontemplaciji Utjelovljenja [2] u kojoj gledamo na cijeli svijet (sa svim njegovim grijehom, milosti, redom i kaosom), iz perspektive očiju Trojstva, pune ljubavi i samilosti. 

Molitva: “Gospodine, pomozi mi da pogledam i promislim o ovom filmu isključivo kroz Tvoje oči i kroz Tvoje srce. Samo tako ću tražiti i pronaći ono za čim zapravo čeznem. Amen”

2. Prije nego što počne film, postavi si pitanje zašto ga uopće gledaš

Evo nekoliko pitanja za odgovoriti prije nego kliknemo na taj sljedeći film ili epizodu:

 • Prvo, koju “milost” ja tražim? Nakon što zamolimo za milost Božje svjetlosti u molitvi, sv. Ignacije nas poziva da zamolimo za “određenu milost” za kojom čeznemo (npr. mir, strpljivost, oprost, itd.). Božja ljubav je toliko preobilna, da milosti mogu proisteći čak i iz slika na našim ekranima. Koja je, dakle, svrha mog gledanja ovog određenog filma ili epizode u ovom trenutku? Što želim dobiti iz toga? Možda se želim opustiti, naučiti nešto novo, otputovati u nepoznate svjetove ili kulture, ili jednostavno želim biti u toku s onime o čemu svi oko mene pričaju na ručku. Koji god bio razlog, pobrinimo se da ne isključuje Boga. 
 • Drugo, zapitajmo se jesmo li u pravom stanju uma ili duha za gledanje tog određenog filma. Hoće li nam pomoći da rastemo, obnovimo energiju ili će nas dodatno iscrpiti? Gledamo li kompulzivno ovu epizodu ili film i odgađamo nešto važnije, ili smo razlučili da je Bog taj koji nas poziva da gledamo baš ovaj film ili epizodu? Jesam li zbilja slobodan/na i odlučan/na u mom izboru “gledati ili ne gledati?” Postavimo Bogu ovo pitanje, i budimo iskreni kuda nas On vodi u tom trenutku.

Molitva: “Gospodine, ako je Tvoja volja da gledam ovaj film, daj da budem dovoljno slobodan/na da ga gledam. Ali ako je Tvoja volja da ga ne gledam, daj da budem dovoljno slobodan/na da ugasim svoj TV ili računalo u Tvoje ime. Amen

3. Zamoli Duha Svetoga da ti se obraća tijekom filma

Ako nam se Bog može obraćati kroz čitanje knjige, slušanje propovijedi, razgovor s prijateljem uz kavu, u interakciji sa siromašnima, zašto nam se ne bi mogao obratiti i tijekom filma? Bog uvijek komunicira s nama. Božji glas je kao radio postaja ili platforma za streaming kojima moramo naučiti redovno pristupati. Da razjasnimo, razlučivanje Božjeg glasa zahtjeva da filtriramo druge natjecateljske glasove koji nam se isto tako obraćaju, boreći se stalno za našu pažnju. Drugi glasovi mogu biti:

 • Glasovi korporacija koje nam subliminalno pokušavaju prodati “sreću” kroz nerazlučene potrošačke navike (product placement, reklame, itd.) [3]
 • Glasovi drugih – prijatelja, šefova, klijenata, članova obitelji koji nas kontaktiraju po cijeli dan, najčešće preko naših telefona. Odgovaranje na poruke, mailove i pozive tijekom filma može te prekinuti u uživljavanju u priču i hvatanju rečenice ili scene koju Bog želi da doživiš. “Šutnja je zlato” ne samo kako ne bismo prekinuli druge, već i kako ne bi ti bio/la prekinut/a pri pomnom slušanju Božjeg glasa. 
 • Glas zlog duha (kako ga naziva naš najdraži svetac) isto tako neprestano “riče” i “obilazi” [4] našu pažnju kako bi nas naveo na grijeh. Zli duh želi umanjiti našu vjeru, nadu i ljubav i da, može koristiti iste slike, koje Bog želi koristiti u našu korist, protiv nas. 
 • Konačno, ponekad pobrkamo svoj vlastiti glas s Božjim, ili čak s glasom zlog duha. Zato su “Pravila za razlučivanje” sv. Ignacija toliko korisna u poučavanju kako da ispitamo koji glas doista slušamo i slijedimo. [5]

Molitva: “Gospodine, daj da naučimo razlikovati i slijediti Tvoj glas koji nas vodi izobilju života (Iv 10,10), i da prepoznamo i ignoriramo one glasove koji nas vode uništenju života (Mt 4,1-11). Amen

4. Što da napravim ako slike na ekranu negativno utječu na mene? Budi slobodan/a.

Moj princip razlučivanja dolazi iz Ignacijevog “Načela i temelja” [6] koji pojašnjava da je svijet u biti stvoren”dobar” i da su “sve stvari” na licu zemlje stvorene da “Gospodina Boga svoga hvale, da ga štuju i da mu služe”. Ipak, treba da ih koristimo samo toliko koliko nam pomažu ostvariti taj cilj. Ako nam slika ili priča na ekranu ne pomaže hvaliti, štovati i služiti Boga, pozvan/a sam da ih napustim. Vrlo jednostavno. 

Kao što znamo, neki odabiru iskriviti ova “stvorena dobra” za svrhu koja nije ljubav prema Bogu. 

“Pismo umjetnicima” svetog Ivana Pavla II poziva nas da vidimo umjetnost kao prozor u Božju suštinu kao Stvaratelja. [7] U tom pismu, papa objašnjava kako nije sva umjetnost jednako stvorena i da nema sva umjetnost u vidu tvoju slobodu ili oslobođenje. Kao što smo već spomenuli, neka “umjetnost” je dizajnirana kako bi manipulirala tvojim emocijama ili aktivirala tvoje niske pobude za postizanje neke promjene u ponašanju [8] – bilo da se radi o promjeni tvojih stavova kroz mržnjom vođenu propagandu ili navođenja da kupiš štetne proizvode kroz moćno i uvjerljivo reklamiranje. Ovu potencijalnu zloupotrebu umjetnosti treba prepoznati, i ako ima negativan utjecaj na tebe, Bog će ti dati milosti da ili “odvratiš pogled” ili “prozreš kroz manipulaciju”. 

Iako ne treba strahovati od sudjelovanja u svjetovnoj kulturi, nismo pozvani da konzumiramo baš sve što nam svijet nudi na pladnju. Ponekad biti istinski “slobodan” znači “postiti” od određenih slika, pogotovo slika koje mi ne pomažu da rastem u slobodi. 

Molitva: “Gospodine, daj nam milosti da se sjetimo Tvojih riječi: ‘Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje.’ (Mk 7,15) Daj da konzumiram samo ono što mi pomaže da se približavam u ljubavi Bogu, drugima i sebi i da postim od onih stvari koje me odvajaju od ljubavi Boga, drugih i sebe. Amen

5. Dok gledaš odjavnu špicu, moli “Litanije kreativnih suradnika”

Većina od nas ne čeka odjavnu špicu, osim ako znamo da nas čeka neka scena iznenađenja o kojoj smo čuli ili čitali. Ipak, često uživam poslušati soundtrack i cijenim raspon suradnje koja je potrebna da bi se priveo kraju neki projekt. Od redatelja, preko glumaca, scenskih dizajnera, istraživača lokacija za snimanje, dizajnera kostima, rasvjete, kinematografa, do onih koji nose kavu za zaposlenike, čiste zahode i prostorije. Svi koji su radili na produkciji zaslužuju svoj trenutak priznanja. A ima li boljeg načina “priznati” njihovu ulogu u filmu nego izmoliti molitvu za litaniju imena koja se pojavljuju na kraju filma? 

Ne moraš pročitati svako ime. Bog poznaje sve te ljude na popisu i njihove nakane. Dok gledaš odjavnu špicu, pretvori to u čin prikazivanja svake osobe Srcu Isusovu. To je najljepša ovacija koju mogu dobiti.

Molitva: “Ti koji si Stvaralački Duh koji pokreće umjetnike da budu sustvaratelji uz Tebe, daj nam svima milost da sustvaramo Tvoje kraljevstvo s Tobom i svom našom braćom i sestrama, onima koje poznajemo i koje ne poznajemo. Amen”

Mike Martinez SJ
Preuzeto s www.thejesuitpost.org, Discerning the Culture: Movies and TV Shows
s engleskog prevela A.H.
Fotografija: Yahor Urbanovich

 1. “This is to reflect how God dwells in creatures: in the elements giving them existence, in the plants giving them life, in the animals conferring upon them sensation, in man bestowing understanding. So He dwells in me and gives me being, life, sensation, intelligence; and makes a temple of me, since I am created in the likeness and image of the Divine Majesty… This is to consider how God works and labors for me in all creatures upon the face of the earth, that is, He conducts Himself as one who labors.” 
 2. Spiritual Exercises 101-109 
 3. For a great documentary on product placement watch Morgan Spurlock’s “The Greatest Movie Ever Sold” 
 4. 1 Peter 5:8 
 5. Here are some resources to get you started on these rules for Ignatian discernment: https://www.ignatianspirituality.com/making-good-decisions/discernment-of-spirits/ 
 6. Spiritual Exercises, 23 
 7. Letter of Pope John Paul II to Artists (1999) 
 8. Watch “The Social Dilemma” for a more in-depth look at social media’s role in this process 

Prethodni članakIgnacijevska nenavezanost
Sljedeći članakPostajemo što jesmo kroz vlastite izbore