Crkva nam kroz sv. Ignacija nudi, kao jedno od svojih duhovnih blaga, egzamen. To je večernja molitva, molitva onih koji bdiju, molitva osvrta na protekli dan. Činim je tako da odvojim nekoliko minuta svake večeri, a sastoji se od četiri točke.

1. “DA“: pozvan sam započeti s izricanjem “da” danu koji mi je Gospodin dao proživjeti. Dan koji sam proživio od sada čini dio moje povijesti, moje životne priče. I prihvaćam ga. On je bio to što je bio. Dočekujem ga takvog kakav je bio, bez da ga sudim, jednostavno kao dar primljen od Boga.

2. “HVALA”: Zatim mi je potrebno naučiti iščitati moj dan tako da uočim ono što me je učinilo radosnim, sretnim. Ako se potrudim, mogu vidjeti trenutke u kojima mi je Bog bio blizu, u kojima mi je govorio. Ti trenuci utjehe mogu biti vrlo jednostavni: dva prijatelja koji ponovno pričaju, a nisu htjeli jedan s drugim razgovarati, rečenica iz evanđelja u kojoj pronalazim dubinu, procvjetalo drvo, sunčeva svjetlost, osmijeh…

3. “OPROSTI“: treba vidjeti također i ono što nije lijepo u meni. Bez uživanja u tome ili pak strogosti, tek tako mogu rasti u istini prema sebi samome. U mom odnosu s Bogom, na koji susret nisam došao? Koji su bili mali događaji u danu kroz koje sam ranio ljubav, u kojima sam se igrao boga…?

4. “MOLIM TE, NAS DVOJE SUTRA“: nastaviti na putu s Bogom. Mogu, dakle, donijeti jednu ili drugu odluku za sutra i tražiti od Boga milost da ostvarim to što sam odlučio. Što odlučim treba biti skromno, realno i ostvarivo. Nema puno smisla reći “bit ću sutra bolji”. Trebam biti konkretan.

U zajedništvu s cijelom Crkvom završavam riječima “Oče naš”.

Centar Ignacije svaku večer u 22:00 uživo animira vježbu egzamena na www.fb.com/ignacije.hr.

Fotografija: Cathryn Lavery

Prethodni članakSloboda kao preduvjet razlikovanja duhova
Sljedeći članakKako moliti nad biblijskim tekstom?