Nažalost, malo nas zna kakav je osjećaj biti u miru s vlastitim umom. Često smo podložni svojim mislima, osjećajima i impulsima. Vuku nas kao vol, premda smo mi ti koje bi vol trebao pratiti.
Srećom, postoje načini kako “ukrotiti naš volovski um” dok se vraćamo uobičajenom življenju. Jedan način je odvojiti neproduktivnu brigu od produktivne brige. U slučaju nekoga tko svakodnevno odlazi u ured, neproduktivna briga svodi se na “što ako…”.
“Što ako postanem nervozan dok se družim s kolegama?”, “Što ako šef želi da se s vremenom vratim trajno u ured?”.  “Što ako, što ako, što ako…” može dovesti do neprestane anksioznosti i preživljavanja.

S druge strane, produktivna briga se usredotočuje na ono što se može učiniti vezano za neku situaciju. Na primjer, pored kolega možemo izvršavati neku prizemljujuću aktivnost poput disanja na dijafragmu, stavljanja stopala čvrsto na tlo, ili njišući naše ruke na umirujući način. Možemo sastaviti plan za dane kada bismo voljeli doći raditi u ured i za druge dane kada bismo voljeli raditi od kuće. Razlikovanje produktivne i neproduktivne brige i postupanje u skladu s time kako bismo umirili naše umove i ojačali sebe da bujamo u “novom normalnom”.
Jedan drugi način na koji možemo “ukrotiti naš volovski um” je prakticirati samosuosjećanje. Na primjer, možemo se prvo pitati: “Što bih rekao svom najboljem prijatelju da se upravo sada nalazi u ovoj situaciji?”

Ako situacija uključuje interakciju s nepoznatim ljudima, bilo u kafiću, bilo u javnom prijevozu, možemo potaknuti prijatelja da pokuša odgovoriti na komentare ljudi tako da uspostavi odnos. Možemo ga nježno potaknuti da se suoči s interakcijom umjesto da mu grubo kažemo da “to samo napravi”.
Zatim, možemo ponuditi isti izraz podrške sebi i primijetiti razliku u našem umu, srcu i tijelu. Što više prakticiramo suosjećanje, više ćemo biti u kontaktu s glasom suosjećanja ili prisutnosti koja nadalje olakšava anksioznost i pomaže nam izgraditi samopouzdanje.

Ako imate 15 minuta, poslušajte ovu meditaciju suosjećajnog prijatelja koja vas može iznenaditi vlastitom urođenom mudrošću i ljubavi.

Postoji puno načina koji nam pomažu živjeti u harmoniji s našim umovima. Jedan način koji je mnogima zahtjevan je sjediti mirno pet minuta ili više. Svjesnost, molitva, ili meditacija krase nas odmornim umom i pomažu nam usredotočiti pažnju, kako nas ne bi lako mogli izbaciti iz kolosijeka. 

Ako imate još tri minute, poslušajte ovu meditaciju disanjem koja se bavi vašim unutarnjim procesom, disanjem i tijelom.

Osoba koja je ukrotila vola ili “volovski um” ponekad može popratiti životinju držeći uže lagano. U nekoj drugoj situaciji, može pustiti vola da tiho hoda uz njega/nju bez užeta. Kasnije, mogu doći vremena kada vol postane razigran pa se s njime možemo smijati!

Mudra osoba je samopouzdana, ali ne i arogantna, uvijek poštuje svakodnevne avanture svog unutarnjeg svijeta. Može biti s drugima dok je sama sa sobom.

P.S. Centar Ignacije svakodnevno provodi dnevni egzamen koji možete pratiti kako biste s Bogom i kroz molitvu pratili svoje unutarnje stanje.

Preuzeto s dopuštenjem s www.jesuit.ie
S engleskog prevela i prilagodila M.P.
Fotografija: Fernando @cferdophotography

Prethodni članakSveti Petar Faber
Sljedeći članakOdbacivanje lažnog sebe