Prije nego započne sa slavljem svete mise u Al Gesu-u u Rimu, novoizabrani general Družbe Arturo Sosa će posjetiti sobu u kojoj je, kroz razdoblje od 18 godina, živio prvi general Družbe, Ignacije. Ondje će mu biti iznesen opis, koji je sastavio sam Ignacije, o tome kakav general Družbe mora biti. Neki smatraju da je taj opis zapravo autoportret samoga Ignacija, dok drugi zauzimaju stajalište da opis predstavlja ne samo idealnog Generala, nego i svakog poglavara. Opis koji Ignacije iznosi je vrlo aktualan i živ, ne samo za svakog pojedinoga isusovca, nego i za sve one koji streme ka tome da žive dobrim životom dok izvršavaju svoje svakodnevne dužnosti.

Ignacije je očito u potrazi za osobom velikih vrlina, za osobom koja svjedoči svojim primjerom.
Prva kvaliteta koju Ignacije traži u Generalu jest čvrsto sjedinjenje i prijateljska povezanost s Bogom u molitvi i u svemu radu kako bi mogao od Njega izmoliti udio u Njegovim darovima i snagu za izvršavanje povjerene mu službe kao Vrhovnog poglavara Družbe.
Nadalje, morao bi biti, kroz svoje vrline, sposoban zadobiti povjerenje i naklonost svoje braće, osobito kroz svoju poniznost i ljubav prema bližnjima.
Također mora posjedovati i duha poduzetnosti i ustrajnosti u svojim pothvatima, čak i do te mjere da je spreman položiti svoj život za svoja uvjerenja.
U konačnici, uvijek bi trebao biti spreman iskazivati velikodušnost, bilo prema jakima ili slabima, bilo u porazu ili pobjedi.

Ignacije, međutim, nikada ne dopušta da ga njegov idealizam odsiječe od njegova pragmatizma. Zbog toga, na kraju svih vrlina i ideala koje zahtjeva za Generala, priznaje da je ipak nemoguće pronaći sve te osobine ujedinjene u jednoj osobi.

Na kraju zaključuje: ako bi neko od gore navedenih svojstava nedostajalo, neka nipošto ne manjkaju izvanredna čestitost i Ljubav prema Družbi, te dobar sud, uz koji neka bude prikladno znanje. Ostalo će, uz pomoć i naklonost Božju, u mnogome moći nadomjestiti oni koji treba da mu se odrede za pomoć.
I mi se često osjećamo zatrpani odgovornostima i dužnostima koje imamo, bilo na poslu, u obitelji, volonterskoj organizaciji, itd. Svjesno ili ne, uvijek težimo većoj učinkovitosti, znanju, sposobnosti utjecaja na druge, snalažljivosti u planiranju i organiziranju.

Sve je ovo veoma važno, no Ignacije inzistira da prioriteti kojima moramo težiti leže u našim odnosima, kako s Bogom, izvorom sveg znanja i mudrosti, tako i s našim bližnjima, čiju suradnju i povjerenje zadobivamo našim djelima – koja uvijek moraju isijavati poniznošću i ljubavlju prema bližnjima.

Paul Pace SJ

Fotografija: Ben White

Prethodni članakBiti uz isusovce: odgovoriti na izazov slobode!
Sljedeći članakHodočasnik iz Loyole