Duhovne vježbe u svakodnevici (Zagreb)

Sv. Ignacije veli:
“Pod imenom duhovnih vježbi razumijevamo sve načine ispitivanja savjesti, razmišljanja, razmatranja, usmene i mislene molitve i drugih duhovnih čina… Kao što su, naime, hod, pješačenje i trčanje tjelesne vježbe, isto tako se duhovnim vježbama naziva svaki način da se duša pripravi i skloni da odstranimo sve neuredne sklonosti te da, pošto smo ih odstranili, tražimo i nađemo Božju volju, uredivši svoj život za spasenje duše.” (Sv. Ignacije Lojolski, Duhovne vježbe, br. 1).

Duhovne vježbe možemo opisati i kao vrijeme razmatranja, molitve i razmišljanja o temeljnim istinama naše vjere, s ciljem upoznavanja istine o Bogu, samome sebi te da se upozna što je volja Božja i kako je u svome životu ostvariti. One se temelje na duhovnom iskustvu sv. Ignacija (1491.-1556.) koje je on sustavno izložio u knjižici Duhovne vježbe. Prvotni oblik duhovnih vježbi traje trideset dana u šutnji, izolaciji i pod vodstvom svećenika.

Već je sv. Ignacije predvidio mnoštvo prilagodbi, od kojih je jedna i obavljanje duhovnih vježbi zadržavši svoje redovite obveze, ali svaki dan se posvetiti molitvi i programu prema određenim zahtjevima:

  • Prisustvovati zajedničkom susretu utorkom u 19.30 sati
  • Razmatrati svaki dan punih sat vremena
  • Jednom tjedno razgovarati s pratiteljem oko pola sata
  • Vršiti dodatne naputke voditelja tijekom duhovnih vježbi

Prijave: mailom na sstambuk@gmail.com ili 091 1775 007

Cijena: dobrovoljni prilog.

Fotografija: Patrick Fore

 

Date

09. sij 2024. - 14. svi 2024.
Expired!

Mjesto održavanja

Bazilika Presvetog Srca Isusova
Palmotićeva 31, 10000 Zagreb
Website
http://www.zupa-presvetog-srca-isusova.hr
Kategorije

Animator

Stipo Balatinac SJ

Drugi animatori

suradnici

Next Event

QR Code