Duhovne vježbe u svakodnevici (Zagreb)

Sv. Ignacije veli: “Pod imenom duhovnih vježbi razumijevamo sve načine ispitivanja savjesti, razmišljanja, razmatranja, usmene i mislene molitve i drugih duhovnih čina… Kao što su, naime, hod, pješačenje i trčanje tjelesne vježbe, isto tako se duhovnim vježbama naziva svaki način da se duša pripravi i skloni da odstranimo sve neuredne sklonosti te da, pošto smo ih odstranili, tražimo i nađemo Božju volju, uredivši svoj život za spasenje duše.” (Sv. Ignacije Lojolski, Duhovne vježbe, br. 1).

Duhovne vježbe su, dakle, razmatranja, molitve i razmišljanja o temeljnim istinama naše vjere, s ciljem upoznavanja istine o Bogu, samome sebi te da se upozna što je volja Božja i kako je u svome životu ostvariti. One se temelje na duhovnom iskustvu sv. Ignacija koje je on sustavno izložio u knjižici Duhovne vježbe.
Prvotni oblik duhovnih vježbi traje trideset dana u šutnji, izolaciji i pod vodstvom svećenika. Budući da je to mnogima teško ostvariti, sv. Ignacije je predvidio i mnoštvo prilagodbi, od kojih je jedna i obavljanje duhovnih vježbi zadržavši svoje redovite obveze, ali svaki dan se posvetiti molitvi i programu prema određenim zahtjevima.

Zahtjevi:
a) prisustvovati zajedničkom susretu utorkom,
b) razmatrati svaki dan punih sat vremena,
c) jednom tjedno razgovarati s pratiteljem oko pola sata i
d) dodatni naputci voditelja tijekom duhovnih vježbi.

Prijave počinju 1.12. i traju do popunjenosti mjesta.
Nakon prijave obavezan je uvodni individualni razgovor.
Prijave: p. Stipo Balatinac
stipobc5@yahoo.com
098/9373-330

Cijena: dobrovoljni prilog.

Fotografija: Patrick Fore

 

Date

10. sij 2023. - 16. svi 2023.
Expired!

Mjesto održavanja

Bazilika Presvetog Srca Isusova
Palmotićeva 31, 10000 Zagreb
Website
http://www.zupa-presvetog-srca-isusova.hr
Kategorije

Animator

Stipo Balatinac SJ

Drugi animatori

suradnici
QR Code