Volonterska mjesta

Zemlje u kojima u ovom trenutku nudimo mogućnost volontiranja preko projekta VolimGA jesu Benin, Bolivija, Ekvador, Filipini i Uganda, i to na sljedećim volonterskim mjestima – misijama:

VolimGA

Benin – djevojčice bez roditeljske skrbi, poljoprivreda

U Domu sv. Ivana Pavla II (selo Hondja, blizu glavnog grada Porto-Nova), koji je osnovao vlč. Odilon Singbo, nudi se mogućnost volontiranja s djevojčicama bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Angažman se sastoji u podučavanju engleskog jezika, održavanju raznih radionica kojima se poučavaju vještine ručnog rada, plesa i sl. Dom teži samoodrživom načinu života pa Dom posjeduje farmu sa životinjama te uzgaja voće i povrće. Stoga bi znanje ili iskustvo volontera u poslovima agrikulture bilo od velikog značaja za Dom.

Trenutno je dolazak volontera moguć tijekom ljetnih mjeseci. Očekuje se volonterski angažman u minimalnom trajanju od 2 mjeseca. Znanje francuskog jezika nije preduvjet za odlazak na volontiranje, no od velike je koristi. Obvezno je cijepljenje protiv žute groznice kao i putno zdravstveno osiguranje. Trošak smještaja i osnovne prehrane je osiguran od strane Doma.

Benin – sirotište, ambulanta, poljoprivreda

Marijine sestre čudotvorne medaljice (Affamey), među kojima djeluju tri misionarke iz Hrvatske – s. Doroteja Dundjer, s. Maristela Galić i s. Ivančica Fulir – nude mogućnost volontiranja u sirotištu s djecom, ambulanti (ovisi o stručnom znanju volontera) te uključivanje u razne radne akcije i obavljanje fizičkih poslova (agrikultura i sl.).

Volontirati se može tijekom cijele godine. Očekuje se volonterski angažman u minimalnom trajanju od 2 mjeseca. Znanje francuskog jezika nije preduvjet za odlazak na ovo volontersko mjesto, no njegovo znanje je od velike koristi jer se bez njega teško može komunicirati s djecom. Obvezno je cijepljenje protiv žute groznice kao i putno zdravstveno osiguranje. Trošak smještaja i osnovne prehrane osiguran je od strane sestara. Svi ovi poslovi zbog vlage i vrućine mogu biti iscrpljujući, ali je zato atmosfera poticajna, molitvena i obrazovna.

Bolivija – evangelizacija, socijalni rad, pomoć u obrazovanju, medicinska skrb

U mjestu Minero, pokrajina Santa Cruz, gdje djeluju franjevci kapucini (i naš fra Ivica Vrbić), nudimo mogućnost volontiranja s djecom i mladima te starijim i bolesnim osobama. Volonterski program provodi se kroz dva važna aspekta – evangelizaciju i socijalni rad. Cilj ove misije je istaknuti važnost i vrijednost obitelji kao Crkve u malom i jezgre društva, obitelji koja stvara veze ljubavi, povjerenja i zaštite.

Volonteri u pravilu mogu biti djevojke između 18 i 35 godina, dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, a volonterski angažman očekuje se u trajanju od minimalno 3 mjeseca. Osnovno znanje španjolskog jezika preduvjet je za odlazak na volontiranje. Troškovi smještaja i prehrane osigurani su od strane misije. Cijepljenje protiv žute groznice je obvezno, kao i putno zdravstveno osiguranje.

Ekvador – jaslice, škola, centar za ovisnike, evangelizacija

Zajednica Krista Misionara Molitelja (Quito i Santo Domingo), koju je osnovala s. Lenka Čović, a gdje djeluje i mlada novakinja Magdalena Juretić, nudi mogućnost volontiranja u školi te centru za ovisnike (u kojima su dječaci od 12 do 18 godina). Volonteri bi sa sestrama odlazili u misije odnosno u mjesta gdje nema svećenika i gdje je potrebna evangelizacija.

Volontirati se može tijekom cijele godine. Očekuje se volonterski angažman u minimalnom trajanju od 2 mjeseca. Znanje španjolskog jezika nije preduvjet za odlazak na volontiranje, no od velike je koristi. Prednosti za volontera jesu poznavanje nekog zanata (npr. pekarski, rad s drvetom, izrada krunica, lančića itd.), vozačka dozvola, znanje engleskog jezika, poznavanje matematike i informatike. Trošak smještaja i osnovne prehrane je osiguran od strane Zajednice.

Filipini – obrazovanje, evangelizacija

Na Filipinima se nudi mogućnost volontiranja u isusovačkim misijama koje se nalaze u provinciji Bukidnon (otok Mindanao, južni Filipini) i u provinciji Camarines Sur, gradu Naga (otok Luzon, sjeveroistok Filipina).

U provinciji Bukidon isusovci vode 4 župe koje služe prvenstveno autohtonom stanovništvu Lumadima. Do udaljenih misijskih postaja još se uvijek putuje konjima i pješice. Ovdje isusovci vode i 4 srednje škole te ekološki centar u čiji rad bi se volonteri mogli uključiti. U gradu Naga nalazi se isusovačko sveučilište, srednja i osnovna škola. Volonteri tamo mogu pomoći studentima i učenicima u školskom radu i zadaćama kao i u formaciji ignacijanskih suradnika.

Očekuje se volonterski angažman u trajanju od minimalno 2 mjeseca. Radni jezik je engleski te se volonter mora moći sporazumijevati na tom jeziku.

Uganda – izbjeglice

JRS (Isusovačka služba za izbjeglice) je međunarodna katolička organizacija čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. U glavnom gradu Kampali moguće je volontirati u Dnevnom centru za djecu gdje bi volonteri provodili razne radionice ili sudjelovali u njima i podučavali djecu engleski jezik. Mogu je uključiti se u Program osnovnih potreba gdje bi zadaća volontera bila utvrđivanje potreba korisnika, odlazak u kućne posjete, dijeljenje neprehrambenih proizvoda i sl.

Očekuje se volonterski angažman u minimalnom trajanju od 4 mjeseca, no što je duže vremensko razdoblje volontiranja veća je i vjerojatnost da volonter bude primljen. Radni jezik je engleski te se volonter mora moći sporazumijevati na tom jeziku. Obvezno je cijepljenje protiv žute groznice kao i putno zdravstveno osiguranje. Trošak smještaja podmiruje volonter – jednokrevetna soba i obroci su uključeni u cijenu smještaja (s time da doručak i ručak osigurava i JRS u svom uredu).

Uganda – glazbeni odgoj djece, djeca s invaliditetom, poljoprivreda

Udruga Cooperative Growth u mjestu Moyo na sjeveru Ugande nudi mogućnost volontiranja u glazbenom projektu VURA, projektu Manuela te radu u poljoprivredi (organska proizvodnja i lokalno plasiranje proizvoda).

Cilj projekta VURA je glazbeni odgoj djece i zato se ovdje traže volonteri koji imaju formalno glazbeno obrazovanje. Projekt Manuela traže volontere za rad s djecom s invaliditetom čime se pruža podrška i cijelim obiteljima koje su često ugrožene. Naglašena je potreba za liječnicima, medicinskim sestrama, nutricionistima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, socijalnim radnicima, ali i svima onima koji su spremni svoje vrijeme posvetiti korisnicima u jednostavnim, svakodnevnim aktivnostima i zajedničkom druženju.

Volontirati se može tijekom cijele godine. Očekuje se volonterski angažman u minimalnom trajanju od 2 mjeseca. Moguće je istodobno volontirati na više projekata. Ovezno je cijepljenje protiv žute groznice kao i putno zdravstveno osiguranje. Trošak smještaja i prehrane podmiruje volonter, dok je ručak osiguran od strane udruge.

Prijavi se na neko od ovih volonterskim mjesta preko ove stranice.